Pericolul ascuns ce vizează investitorii în crypto: mare atenție la aceste detalii

de: Mădălina Bahrim
08 02. 2022

Persoanele dornice să investească pe piața criptomonedelor trebuie să acorde o atenție deosebită anumitor detalii de pe rețelele sociale. Mai exact, este vorba despre paginile false, care lansează diverse tipuri de atacuri cibernetice la adresa lor.

Avertismentul vine din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Specialiștii susțin că investitorii trebuie să fie precauți și foarte atenți la paginile false de social media care distribuie atacuri de tip phishing / scam.

Cum recunoști escrocheria

Experții în securitate cibernetică explică, pe larg, care sunt pașii pe care trebuie să-i faci, pentru a te asigura de veridicitatea unei anumite pagini.

”Site-ul respectiv copiază identitatea vizuală a #Tesla, pentru a convinge potențialele victime să ofere date cu caracter personal sau financiar, sub pretextul că pot achiziționa criptomonede lansate de populara companie americană.

De obicei, astfel de atacuri de tip phishing sunt lansate pe social media, prin postări sponsorizate (pe Facebook, Twitter, Instagram sau Google). În acest caz, atacatorii folosesc imaginea companiei americane și a celebrului Elon Musk pentru a pretinde că Tesla a lansat o nouă criptomonedă, tocmai pentru că acesta din urmă este extrem de vocal pe subiectul crypto.

Din păcate pentru cei care cad în plasa infractorilor cibernetici, este vorba despre o capcană. Mai mult, fiind în faza premergătoare lansării oficiale, utilizatorul ar trebui să se grăbească pentru a putea achiziționa monede la un preț preferențial. Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective! La o scurtă analiză se poate observa, de exemplu, că domeniul presale-ico[.]com nu aparține celor de la Tesla și a fost înregistrat acum câteva zile (5 februarie)”, explică specialiștii în domeniu.

Totodată, investitorilor li se recomandă să fie cu mare băgare de seamă la modul în care se exprimă presupușii atacatori cibernetici. Cel mai adesea, aceste pagini false pot fi ușor identificate, datorită multiplelor greșeli gramaticale care sunt prezente acolo, fie din eroare de traducere (Google Translate nu este perfect), fie din necunoaștere a normelor gramaticale, aspect ce nu este permis de o companie serioasă.